Els ports
A continuació us presentem les altimetries detallades amb els comentaris corresponents de les ascensions de la Marxa “Montsec-Montsec”, que afecten als tres recorreguts.
L’ordre en que es realitzen les ascensions és el següent:
GRAN FONDO MM190: Vilanova de la Sal – Port d’Àger – Coll de Comiols – Collada d’Hostal Roig – Alt de Fontllonga
MEDIO FONDO MM140: Vilanova de la Sal – Port d’Àger – Coll de Comiols
CHALLENGE CH80: Vilanova de la Sal – Port d’Àger – Alt de Fontllonga
ALTIMETRIES
Vilanova de la Sal:
Vilanova de la Sal representa la pujada per excel•lència de quasi la totalitat dels cicloturistes de l’extensa plana de Lleida, per raons de proximitat i per gaudir de certa rellevància en quant a quilòmetres i desnivell. Més enllà d’això, ens trobem davant una ascensió a priori assequible, doncs malgrat els números no espantin (8,2 quilòmetres a poc més del 4%), el port és aguerrit i pot ennuegar a més d’un, si es puja a ritme fort. Sense pendents exigents, cal fer esment d’un llarg pla de quilòmetre i mig que ens permetrà afrontar amb solvència la part final de l’ascensió. El re-asfaltat a finals de 2008 de la pujada permet una ascensió prou digna.
Port d’Àger (vessant sud):
El port d’Àger travessa completament la serra de Montclús. Situat a la comarca de La Noguera, representa menys de 6 quilòmetres i un pendent mig del 5,5 %. És una pujada sense complicacions, d’asfalt fi i carretera àmplia i en molt bones condicions, sense pendents fortes, però és el típic port amb carrils lents i la seva ascensió, cal dir-ho, és lletja i avorrida. Cal fer esment d’una llarga i inacabable recta de 800 metres amb un pendent que es manté constant entre el 7 i el 8 %, i que se supera amb unes dosis de paciència, i el còmode descans al pas per Fontdepou. El millor, però, arriba al final, quan sobtadament tenim davant nostre tota la vall d’Àger amb el Montsec d’Ares imponent.
A la baixada (de 5 km) cal extremar molt les precaucions donada les grans velocitats que es poden aconseguir. Caldrà no oblidar-se dels frens i de respectar les distancies.
Coll de Comiols ( per Sant Salvador de Toló):
El Coll de Comiols, conegut pas de muntanya del Prepirineu que separa les comarques de La Noguera i del Pallars Jussà, té fins a quatre vessants de pujada: pel nord partint des d’Isona, pel sud des d’Artesa de Segre i des de Ponts per Gualter i, finalment, la que puja des de Sant Salvador de Toló (vessant nord-oest), la més desconeguda de totes, i per on passa la nostra marxa cicloturista. Es tracta d’un coll molt llarg (una mica més de 21 km), amb un desnivell acumulat que li atorga personalitat (700 metres), però el pendent mig amb prou feines supera el 3 %. La pujada és irregular. Per començar ens trobem amb quasi tres kilòmetres al 4,5 %. Desprès de cinc kilòmetres poc exigents, la carretera es torna a empinar al kilòmetre 8 i, durant poc més de 2 km, trobarem la part més dura de la pujada, sense que ningú s’hagi d’ofegar.
Passat el nucli de Sant Salvador de Toló el pendent remunta suaument i els darrers 7 kilòmetres s’estabilitza sense més pretensions, oscil·lant entre el 3 i el 5 %. No hi ha cap rampa, en principi, superior al 10% durant tota la pujada. L’asfalt es troba en perfectes condicions i totalment renovat fins a coronar el coll. La baixada és ràpida i no presenta complicacions, llevat de 4 o 5 corbes tancades quasi seguides.
Collada d’Hostal Roig
Passat el poble de Vilanova de Meià, molt conegut per la seva fira de la perdiu i per l’escalada en roca, comença aquesta pujada que talla i dóna fi al Montsec de Rúbies pel seu costat est. És, sense dubte, una de les pujades més boniques de la província de Lleida, i malgrat l’asfalt es troba una mica deteriorat pel pas dels anys i la zona ombrívola, la velocitat d’ ascensió ens permetrà gaudir de l’entorn i del pas estret entre les roques que trobarem a partir de mitja pujada. El espectacle que ens depara el impressionant Congost del Montsec, ens farà gaudir de cicloturisme en estat pur. Quan faltin dos kilòmetres veurem com l’asfalt es recupera totalment i es troba en perfecte estat. La distància és considerable, quasi 10 kilòmetres, però el pendent mig del 5 % no ha d’espantar a cap cicloturista. El descens té dues parts: una primera fins arribar al petit nucli de Sant Martí de Barcedana, on caldrà para compte amb la velocitat; i una segona part, a partir de la cruïlla amb Llimiana, que entre les quinze corbes de ferradura i un asfalt que també nota el pas dels anys ens obligarà a prendre la màxima precaució.
Cal advertir, també, que prèviament a aquesta collada, i tot just deixada la cruïlla que du a Artesa de Segre, comença una primera pujada gens menyspreable de 5,1 km a partir d’Alentorn al 4,8 % de mitja, que ens deixarà a 6 km de Vilanova de Meià, de baixada i fals pla.
Alt de Fontllonga (vessant nord):
El Alt de Fontllonga transcorre per la coneguda carretera del Doll, que uneix el Congost de Terradets i Camarasa. Ens trobem davant una carretera transitada, amb carrils lents i voral escàs i en molt bon estat. Salva el recorregut, val a dir, les vistes que a la dreta ens acompanyen sovint del riu Noguera Pallaressa i el pantà de Camarasa. El port té 5,4 quilòmetres i un pendent mig del 5,3%, malgrat s’observa en el gràfic algun quilòmetre exigent.
La baixada és força agraïda i recuperadora, tot i que en alguns trams és perillós agafar grans velocitats. Cal remarcar que al final de tot, quan ens apropem a la presa de Camarasa trobarem un túnel de 100 m amb una corba interior molt tancada i perillosa, seguidament es passa per damunt de la presa i s’arriba a un segon túnel de 200 m mig il·luminat.